>

Tuesday, October 8, 2013

Teknologi  Makanan 

Assalamualaikum..semua..hari ni saya nak berkongsi sedikit info dengan anda semua tentang Teknologi Makanan.Erm..untuk pengetahuan korang..teknologi makanan ni merupakan suatu bidang sains dalam penghasilan produk makanan dan apa jua perkara yang berkaitan makanan. Bidang ini banyak diajar di pusat pengajian tinggi awam ataupun swasta. Bidang teknologi makanan ini juga diajar pada pelbagai peringkat bermula di peringkat Sijil Teknologi Makanan, Diploma Teknologi Makanan, Ijazah Teknologi Makanan seterusnya ke peringkat Masters dan juga Phd.

Namun seringkali saya tertanya - tanya adakah apa yang kita pelajari itu menjuruskan lebih kepada konsep ilmiah atau keilmuan ataupun ke arah praktikel. Maksudnya adakah apa yang kita pelajari itu sesuai dengan kehendak masyarakat serta pasaran atau sekadar asas untuk mendapat pengiktirafan dan seterusnya satu tiket untuk kita menerjah alam pekerjaan ?

Seperti petani serta penternak mengaplikasikan teknologi makanan yang mudah itu ke dalam perusahaan mereka pada kos yang murah dan menggunakan bahan-bahan yang mudah di dapati di persekitaran. Penghasilan produk makanan dengan menggunakan pendekatan teknologi makanan yang mudah serta pada kos yang murah,menjadikan produk itu dapat dijual pada pengguna dengan harga yang agak berpatutan serta ia mampu berdaya saing dipasaran.

Namun begitu produk yang mereka hasilkan boleh juga dibanggakan kerana ianya amat unik.Contohnya mee keledek, ais krim keledek, pau dari keledek dan pelbagai lagi makanan yang telah dihasilkan di Surabaya Indonesia.
                                                        Kopi Segera Halia 
                                                    Sangat mudah nak buat ni.. 


                                                      Freench Fries Ubi Keledek

Macam-macam produk berteknologi makanan direka



         Jus apple pun mampu dikeluarkan sendiri oleh penduduk di Surabaya . Buah epal segar di tanam sendiri di Malang.



                                                     Pau ubi keledek (Telo)





                                Ice cream daripada ubi keledek..emm..sedap ni...




                                 Kuih pau keledek sejuk beku..balik kukus aje ni..





                                Ubi keledek rebus di ice blend dan di jual direstoran





 Ubi keledek daripada pelbagai jenis, dikeringkan dan dijadikan tepung dan digunakan dalam pelbagai makanan bagi mengantikan/ mengurangkan penggunaan tepung gandum.

Ubi keledek purple, putih dan kuning banyak ditanam oleh orang kampung dan diproses dengan teknologi makanan mudah yang mengunakan kayu api sebagai bahan bakar untuk mengering ubi yang kemudian ditumbuk atau dikisar serta diayak halus menjadi tepung.
Teknologi Makanan mudah orang kampung boleh dibuat tanpa pengeluaran kos yang tinggi.




  
       
Mee Kuning dan Purple campuran tepung keledek dan gandum dijadikan mee kering  dan dijual dikedai - kedai. Ini mengurangkan pengguna bahan import gandum.




             



Okey...tu la serba sedikit info yang dapat sy kongsikan bersama korang suma..harap korang dapat serba sedikit maklumat@pengetahuan pasal teknologi makanan ni..wasalam..


No comments:

Post a Comment