>

Saturday, October 5, 2013

PENGAWETAN MAKANAN

PENGAWETAN MAKANAN
Assalamualaikum w.b.t semua..hihi..kali ni saya nak cerita fasal pengewatan makanan yang semakin hangat di pasaran negara sekarang..perkara ni bukan sahaja terkenal di negara kita,malah semua negara yang membangun juga turut berlaku proses ini..
APAKAH PENGEWATAN MAKANAN?
Secara amnya,pengawetan makananadalah satu proses pemuliharaan yang menangguh masa sesuatu makanan basi dan tidak sesuai untuk dimakan lagi..Pengawetan makanan adalah cara yang digunakan untuk membuat makanan memiliki daya simpan yang lama dan mempertahankan sifat-sifat dan kimia makanan..
1.PEMBOTOLAN DAN PENGETINAN
Sebelum dimasukkan ke dalam tin,sesuatu makanan akan dimasak dengan suhu yang tinggi untuk membunuh bakteria di dalamnya..Makanan ini kemudian di simpan dalam steril dalam tin,botol atau kotak (seperti susu)



2.PENJERUKKAN
Menggunakan cuka atau asid yang akan menyebabkan tidak dapat hidup,.Contohnya,bawang dan lada..Gula juga boleh digunakan di mana campuran gula akan menghilangkan air dari buah-buahan mengelakkan pembiakan mikroorganisma..Contohnya,buah pala dan buah mangga..



Description: C:\Users\user\Documents\blog sc kom 2_files\P1120488.JPG

3.PENGERINGAN
Dalam proses pengeringan,air akan hilang dari makanan dan mikroorganisma akan mati atau tidak aktif..Contohnya,ikan kering,cili kering dan buah-buahan..




4.PENGASINAN
Merupakan proses tradisional di mana menggunakan garam kasar,.Dalam proses ini,garam akan mengeluarkan kelembapan dan menghilangkan pembiakan mikroorganisma..contohnya,ialah telur masin..

Description: C:\Users\user\Documents\blog sc kom 2_files\Telur+Asin.jpg



5.PENYEJUKBEKUAN
Proses ini akan menjadikan mikroorganisma tidak aktif pada suhu beku..Pembekuan tidak membunuh bakteria tetapi menghentikan aktiviti bakteria yang menyebabkan makanan basi..Ia popular kerana ia tidak mengubah perisa sesebuah makanan kecuali buah-buahan yang akan kekapasan apabila dibekukan..


Description: C:\Users\user\Documents\blog sc kom 2_files\DSC04617.JPG


6.PEMPASTEURAN
Proses pemanas makanan pada suhu tertentu untuk membunuh bakteria..Kemudian diikuti dengan penyejukan..Contohnya,susu segar ,yougurt  dan jus..

7.PEMBOTOLAN
A)Pembotolan dan pengetinan
Sebelum dimasukkan ke dalam tin,sesuatu makanan akan direbus atau dimasak dengan suhu yang tinggi untuk membunuh bakteria di dalamnya..Makanan ini kemudian disimpan secara steril dalam tin,botol atau kotak (seperti susu )

                                                                                                   Description: C:\Users\user\Documents\blog sc kom 2_files\images


Ha..tulah serba sedikit tentang pengawetan makanan..sy harap korang dapat menambah serba sedikit tentang hal ni..:)                                             

No comments:

Post a Comment