PENGAWETAN
MAKANAN
Assalamualaikum w.b.t semua..hihi..kali ni saya nak cerita
fasal pengewatan makanan yang semakin hangat di pasaran negara
sekarang..perkara ni bukan sahaja terkenal di negara kita,malah semua negara
yang membangun juga turut berlaku proses ini..
APAKAH PENGEWATAN MAKANAN?
Secara amnya,pengawetan makananadalah satu proses
pemuliharaan yang menangguh masa sesuatu makanan basi dan tidak sesuai untuk
dimakan lagi..Pengawetan makanan adalah cara yang digunakan untuk membuat
makanan memiliki daya simpan yang lama dan mempertahankan sifat-sifat dan kimia
makanan..
1.PEMBOTOLAN DAN PENGETINAN
Sebelum dimasukkan ke dalam tin,sesuatu makanan akan dimasak
dengan suhu yang tinggi untuk membunuh bakteria di dalamnya..Makanan ini
kemudian di simpan dalam steril dalam tin,botol atau kotak (seperti susu)
2.PENJERUKKAN
Menggunakan cuka atau asid yang akan menyebabkan tidak dapat
hidup,.Contohnya,bawang dan lada..Gula juga boleh digunakan di mana campuran
gula akan menghilangkan air dari buah-buahan mengelakkan pembiakan
mikroorganisma..Contohnya,buah pala dan buah mangga..
3.PENGERINGAN
Dalam proses pengeringan,air akan hilang dari makanan dan
mikroorganisma akan mati atau tidak aktif..Contohnya,ikan kering,cili kering
dan buah-buahan..
4.PENGASINAN
Merupakan proses tradisional di mana menggunakan garam
kasar,.Dalam proses ini,garam akan mengeluarkan kelembapan dan menghilangkan
pembiakan mikroorganisma..contohnya,ialah telur masin..
5.PENYEJUKBEKUAN
Proses ini akan menjadikan mikroorganisma tidak aktif pada
suhu beku..Pembekuan tidak membunuh bakteria tetapi menghentikan aktiviti
bakteria yang menyebabkan makanan basi..Ia popular kerana ia tidak mengubah
perisa sesebuah makanan kecuali buah-buahan yang akan kekapasan apabila
dibekukan..
6.PEMPASTEURAN
Proses pemanas makanan pada suhu tertentu untuk membunuh
bakteria..Kemudian diikuti dengan penyejukan..Contohnya,susu segar
,yougurt dan jus..
7.PEMBOTOLAN
A)Pembotolan dan pengetinan
Sebelum dimasukkan ke dalam tin,sesuatu makanan akan direbus
atau dimasak dengan suhu yang tinggi untuk membunuh bakteria di
dalamnya..Makanan ini kemudian disimpan secara steril dalam tin,botol atau
kotak (seperti susu )
Ha..tulah serba sedikit tentang pengawetan makanan..sy harap
korang dapat menambah serba sedikit tentang hal ni..:)
No comments:
Post a Comment